kennel Cheenik´s alaskan malamute 


Agouti-teckning

Två av Chappa-Bizon's valpar är agouti, dom lite mörkare tikarna och alla utom en hane av Cheya-Timber's valpar är agouti och agouti är en väldigt spännande teckning.
Dom föds väldigt mörka i ansiktet och den färgen ändras under tiden som valpen växer. Jag klistrar in en länk här nedan från en annan sida på hemsidan, där ni kan se hur agouti-teckningen kan förändras, från valp till vuxen. 

  Agouti

3,5 vecka

För ett tpar dagar sedan tog jag lite bilder på Chappa's och Bizon's valpar, som jag la ut på facebook och instagram, men lägger ut några här också.

Kraftiga underbara små varelser.

 

 

 

 

 

Nya bilder

2-veckorsbilder ligger ute på Cheya's och Timber's valpars egna sida nu.
Härliga små underverk!

Hoppas ni följer oss på Instagram, för där ligger bilder ute på Chappa's o Bizon's valpar tagna igår.

Cheyas o Timbers valpar 12 dagar

Vilka finingar! Alla valparna är så otroligt fina och mysiga. Dom har precis öppnat ögonen nu.
De två första bilderna är på dom tre tikarna och de två sista bilderna är på de fem hanarna.

 

 

 

 

Chappas o Bizons valpar 3 veckor

Chappa's och Bizon's valpar är 3 veckor idag. Riktiga små knubbiga godingar. 3-veckorsbilder ligger ute på deras egna sida.

1 vecka

Cheyas och Timbers valpar är redan en vecka. 
Dom mår så bra, äter, sover och växer. Jag har lagt ut bilder på deras egna sida under Valpar/Cheya-Timber - valpar / 1 vecka.

Det blir riktigt spännande att se dom utvecklas nu. Sju av åtta är ju agouti, väldigt mörka i ansiktet just nu, men deras teckning kommer att förändras. Klicka gärna på länken för att se hur en valp med agouti-teckning ser ut som valp och sedan som vuxen. Superspännande!

Agouti-teckning

 

Vi har fått valpar... igen

Vi har fått valpar... igen. Det är en fin och spännande kombination som vi gjorde för 2,5 år sedan, skillnaden är att den här gången var inte vi med och planerade och det kom verkligen som en överraskning.
Föräldrarna är Cheya och Timber. Jag började få lite misstankar för drygt två veckor sedan, då jag tyckte att Cheya's mage såg lite ovanligt stor ut.
Timber är en riktig luring, lite för smart ibland. Han ändrar aldrig beteende när han går med en tik som börjar löpa. Han visar absolut ingenting, så på honom kan man aldrig se något. Han låtsas som ingenting när vi är i närheten och sen misstänker jag att han beter sig som vanliga hanar när inte vi ser. 

Cheya har alltid sett upp till Timber och älskat honom sedan första dagen hon kom till oss, 8 veckor gammal. Hon kommer från Cheya's kennel i Estland och Timber har alltid älskat henne. Cheya är hans tjej, ingen annans, enligt honom själv.

Det är 8 fantastiskt fina, starka och välmående valpar som fötts och det ska bli så roligt att se hur dom utvecklas. Timber är agouti och 7 av 8 valpar är agouti. Det är 3 tikar och 5 hanar. En hane är väldigt lik Timber och en hane har Cheya's färger och teckning.

Är du intresserad och vill veta mer så hör gärna av dig.

 

 

 

Fem små nya liv till världen

Fantastiska Chappa är så duktig med sina små och dom små valparna mår SÅ bra. Dom äter och växer och njuter av livet.

Jag har lagt ut 1-veckasbilder på deras egna sida nu, den hittar du under Valpar/Chappa-Bizon - 1 vecka

Två av tikarna har aguoti-teckning, precis som mamma Chappa.

 

Chappa har fått valpar

Nu har det gått några dagar sedan valpningen och först nu orkar jag skriva och berätta vad som hänt. Fantastiskt duktiga, underbara Chappa fick en stressad första valpning. Hon hade en stor kull i magen och valpningen började dag 59, natten till onsdag. Det föddes tio superfina valpar, men alla levde inte. Dom var lite mindre i storlek än vad vi är vana vid, inte så konstigt då dom också föddes lite tidigare än vad vi är vana vid.  

När valparna föds är jag alltid med och öppnar upp fostersäcken direkt, torkar nosen torr och ser till att dom andas ordentligt, jag vet att det kan vara fråga om sekunder ibland. Denna gång började valpningen med fyra livsstarka och pigga valpar. Sedan kom det ut en fostersäck med en livlös valp och min kropp fylldes av skräck.
– Nej! Efter att jag snabbt tagit ut henne ur fostersäcken la jag henne på en handduk och masserade henne ”rufft” med handduken. Jag slungade henne, gjorde mun-mot-mun-metoden, masserade henne igen, sög ur hennes näsborrar och gjorde om proceduren flera gånger.
– Jag släpper dig inte, kom igen! Efter en stund, för mig en evighet, såg jag hur hon började röra på tungan och återvända till livet. Hon tog långsamma andetag, andningen var ansträngd, så jag la henne direkt på en varm riskudde i husses famn och efter några minuter var hon varm och pigg och när vi la henne intill Chappa började hon dia direkt. Så skönt! 
Sen fortsatte valpningen och valparna kom ut en efter en, livlösa i sina mörka fostersäckar. Jag gjorde samma upplivningsförsök med allihop, men det gick inte. Kämpade länge och hade svårt att släppa valpen ifrån mig, att inse och acceptera att valpen vandrat vidare och aldrig skulle återvända. Det var en fruktansvärd upplevelse, jag blir så ledsen och bedrövad och samtidigt arg. Vad är felet, varför dog dom när dom är så nära, precis innan dom kommer ut i dagsljuset. Är det en infektion, vilken typ av infektion? Kan det vara Herpes? Av den infektionen klarar sig väl nästan ingen valp?
Fem superfina, välutvecklade små liv som bara har några minuter, någon timme eller några timmar kvar tills de föds, drabbas av något som stänger ner alla fungerande organ i kroppen, slår ut hela systemet och förgör dom små.

Dom fem valpar som överlevde den här dräktigheten fick uppleva sina fösta dygn i ett extra varmt valprum. Värmen är ju livsviktig, utan den tappar dom sugreflexen och även om dom diar lite så kan inte kroppen tillgodogöra sig det dom får i sig om kroppstemperaturen är för låg, vilken dom inte kan reglera själva. Några av valparna fick ont i magen efter några timmar, började pipa och tala om att allt inte stod rätt till. Dom var spända över magen, så jag masserade deras magar och försökte få Chappa att slicka och stimulera dom i stjärten, men då det inte kom något så slickade hon inte så lång stund. Jag smörjde då in valparna med matolja i stjärten några gånger så hon tvingades slicka, varvat med att jag masserade magen. Det kom till slut ut en ganska hård och rejäl mängd avföring och magknipet gick över på allihop. Valparna diar och går upp fint i vikt, så nu efter några dygns ständigt övervakande så börjar den värsta oron lägga sig. Fyra tikar och en hane.

Chappa mår jättebra och är en riktig supermamma! Hon har mått kanonbra hela tiden och tar sin mammauppgift på största allvar. Fantastiskt duktig! 

Fyra tikar och en hane.

 

Valpar från bästa ledarhundarna
- Varför gör vi denna parning?

Nu går dagarna långsamt, det är ju alltid så när man går och väntar på något roligt och spännande. Chappa har gått 58 dagar idag från första parningsdag och hon är tung. Hon är ingen liten tik, inte onormalt stor heller, men hon har grov benstomme, kraftigt huvud och riktigt bra kropp, så nu när hon bär på valpar också så är hon tung. Det är svårt att försöka gissa hur många valpar det blir då man inte vet hur många dagar till dom kommer ligga i magen och växa till sig, men tror kanske det blir 6 st. En perfekt storlek på kull, helt lagom stor för en tik att ta hand om och speciellt som det är första gången också.
Hon är sig inte alls lik nu när hon är så stor. Hon tittar bedjande på oss och det ser nästan ut som hon ber om ursäkt för att hon känner sig så konstig, att kroppen försändrats, att hon är så stor och långsam. Hon är precis som våra andra tikar är när dom varit dräktiga, enormt tillgivna, keliga och kontaktsökande.

Med risk för att bli tjatig när jag skriver, om att det är så otroligt spännande, så säger jag det igen. Det är ju verkligen så, det är det alltid, men känns på något sätt lite extra nu när det är två hundar som vi fött upp själva, som vi sett födas, växa upp och utvecklas.

Bizon är den mest underbara hane vi haft och någonsin träffat. Han har en helt underbar mentalitet. Hela hans liv går ut på att älska människor och hundar. Det finns absolut inget ont i denna kille och han skulle aldrig vilja ha det på något annat sätt. Han är så lugn och harmonisk, en väldigt trygg kille som bara är. Han är så perfekt ihop med små barn, han ser att dom är små och förstår att man uppför sig försiktigt ihop med dom. Han hoppar aldrig, är inte framfusig och busig ihop med barnen, om dom inte är så stora så de själva busar upp honom, då leker han på deras villkor.

När vi kör med honom så är han däremot annorlunda. När vi tar ut hundarna för att köra med dom så blir han energisk och "på". Han älskar att dra och går ju som ledarhund i spannet tillsammans med Chappa och dom är suveräna längst fram. Dom verkligen älskar att "äga" hela spannet och bestämma tempot. Han går superbra som ensamhund också, både framför pulka/skidor och cykel.

Chappa är en fantastisk tik på alla sätt. Hon har mer energi än Bizon, det är mycket fart och bus. Hon kan ju konsten att slappna av också, men hon springer hellre runt och busar, jagar och vill bli jagad än att sitta still och titta på när dom andra leker. Hon vill gärna vara med där det händer grejer, pigg, alert och nyfiken. Hon sprudlar av glädje och älskar livet!

I spannet är hon en klippa, drar upp farten på hela gänget genom att använda sin energi på helt rätt sätt. Hon är redan vår bästa ledarhund och den absolut bästa vi haft. Hon är även jätteduktig på att gå ensam framför skidor/pulka och framför cykel.


Varför denna paning?

Denna parning gör vi för att vi tror stenhårt på den här kombinationen. Vi har ju som sagt följt både Chappa och Bizon i sin uppväxt och utveckling och hundar som dessa två skulle vi kunna ha hur många som helst utav. Hundar med bra ledarhundsegenskaper är inte helt självklart. Att hundar springer med och är duktiga i ett större hundspann är en sak, men att ha dom rätta ledarhundsegenskaperna så dom kan springa längst fram, har lojaliteten, snabbheten och psyket är mindre vanligt. Vi är väldigt glada över att kunna göra denna parning och hoppas det ur den här kullen föds fler bra ledarhundar, förutsättningarna har dom i alla fall!

Vi gör denna parning för att själva spara en eller två valpar. Vi bygger ju upp ett konkurrenskraftigt spann för våra framtida långdistansplaner och den här kombinationen är så självklar för oss.
Vi tror det blir fantastiska hundar med kanonbra mentalitet, väldigt bra "dragskalle", kraftig benstomme, friska, lättsamma och lojala.

Det finns fortfarande chans att få köpa valp härifrån, så hör gärna av dig om du är intresserad! Maila gärna på cheeniks@live.com eller skicka mig ett pm på Facebook (Annelie Nordanlid)

Nedan ser ni bilder på Bizon och Chappa när de var valpar.