kennel Cheenik´s alaskan malamute 


Minhja är otrolig

2016-02-28

Vilken härlig lördagskväll det blev och vilken fantastik tik Minhja är!

Jag börjar om lite i min berättelse. Från första stund när vi tog in valplådan så visade hon att den gillade hon. Hon gick upp i den, nosade runt lite och satt i den en liten stund. Den har hon återvänt till ibland och legat en stund, utan att vi sagt till henne en enda gång att hon ska ligga i den. När öppningsskedet började var valplådan självklar och det var en av platserna hon varvade mellan. Stunderna hon låg i den blev längre och längre.

I fredgas kväll var inte aptiten stor, hon tvingade nästan i sig maten. Natten blev orolig, hon hade ont och jag kokade en dietsoppa (vatten, buljong, citronsyra, druvsocker och grädde) åt henne som fick stå och svalna medan vi tog en promenad vid 1-tiden. När vi kom in lapade hon i sig några deciliter. När det började ljusna blev hon lugnare och lyckades sova ett par korta stunder på dagen.

Eftermiddagspromenaden valde jag att göra längre för att försöka få igång värkarbetet. Bra att magmusklerna används och spänns så valparna tycker det är för trångt och sänder ut hormonerna.  "nu är det dags" och bra för Minhja att göra något annat så hon slutar tänka på att det gör ont vilket gör att hon lättare slappnar av lite nertill. Hemma igen fick hon lite mjuk och skön magmassage och vi fortsatte att sitta/ligga i valplådan. Hon varvar med att sitta och ligga i valplådan men jag vill helst att hon sitter upp så mycket som möjligt, så det trycker på neråt.
Minhja gör nånting som jag inte sett någon annan tik göra. Hon hässjar ju mycket, det har hon gjort hela tiden sen det hela började, men nu hässjar/hostar hon så att magmusklerna späns. Hon gör det flera, flera gånger och detta fortsätter hon med mellan varje valp under valpningen. Det är precis som att hon gör det för att trycka valparna nedåt i magen. Kan det vara möjligt?


När klockan passerade 17.30 så får hon sin första krystvärk. Hon krystar mååånga gånger och det är något stort som ska komma ut. Hon skriker till ett par gånger, hon står upp och ut kommer den största valpen i kullen, en hane. Hon sköter sig exemplariskt, gör rent och slickar valpen. En kort stund senare föder hon en tik, även nu står hon upp. I väntan på den tredje så gör hon som alla andra tikar, hon ligger ner och slickar de små som ligger och diar. Från och med nu är hon världens bästa mamma och hon tänker inte låta något störa hennes små. Hon ligger nu HELT stilla, på exakt samma ställe och föder och säger inte ett knyst. Hon hässjar/hostar några gånger, krystar ett par gånger och ut kommer en valp, alla 5 likadant. Dom som var födda kunde ligga kvar i lugn och ro dia medan hon födde vidare. Så fantastiskt, inte det minsta orolig, hon var så lugn, metodisk och självklar i valpningen. En fröjd att få titta på och assistera. Det gick fort, 7 valpar på 2.5 timme.


MIcke som satt på första parkett sa efterråt att han tyckte allt var så rent. Det blev bara blött där hon hade rumpan. Det var där jag öppnade fostersäcken, hon avlägsnade moderkakan och hinnorna lugnt och metodiskt medan jag torkade ansiktet på valpen och sen tog hon över valpen.

7 fantastiskt fina valpar, alla friska och krya, alla röda och ingen långhår.

Valp 1: Hane föddes 18.05 - 630 gr
Valp 2: Tik föddes 18.50 - 630 gr
Valp 3: Tik föddes 19.00 - 530 gr
Valp 4: Tik föddes 19.20 - 460 gr
Valp 5: Tik föddes 19.55 - 590 gr
Valp 6: Hane föddes 19.55 - 590 gr
Valp 7: Tik föddes 20.35 - 600 gr

Vikterna är inte födelsevikt, det vill jag inte krångla med på en gång, de är ca 12 timmar gamla.

Nu tar hon hand om dom som att hon inte gjort annat i sitt liv, naturen är fantastisk! Hon har gott om mjölk, de diar en kort stund och sen sover dom, runda och goa om magen.

Jag är sjuk så allt tar väldigt lång tid idag, men jag ska försöka lägga ut bilder på hemsidan under kvällen.